top of page
Αναζήτηση

Η άρνηση για το σχολείο στην εποχή του Covid-19


παιδί σχολείο άρνηση covid-19

Το άγχος των παιδιών για την επιστροφή στο σχολείο μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονο μέσα στις ιδιάζουσες συνθήκες της πανδημίας, υπάρχουν όμως τρόποι για να το αντιμετωπίσετε.

Η άρνηση για το σχολείο κάθε αρχή Σεπτέμβρη είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Αυτόν τον Σεπτέμβρη όμως οι μαθητές αντιμετωπίζουν ασυνήθιστες προκλήσεις, με βασική το άγχος του αποχωρισμού από τις οικογένειες τους αφού έμειναν μαζί με αυτούς για τόσους μήνες. Αυτό μπορεί να επιτείνεται από τα αντιφατικά μηνύματα που μπορεί να δέχονται από τους γονείς αλλά και από την αίσθηση ότι θα απομακρυνθούν από το ασφαλές περιβάλλον του σπιτιού.Όπως σημειώνει η Τζένιφερ Λούι, διδάκτωρ κλινικής ψυχολογίας στο Child Mind Institute, ακόμα και παιδιά που είχαν απόλυτα προσαρμοστεί στο σχολικό περιβάλλον πριν την πανδημία νιώθουν περίεργα για το ότι πρέπει να επιστρέψουν σε αυτό, ενώ όπως συμπληρώνει «υπάρχει μέσα τους ο φόβος ότι οι άλλοι άνθρωποι δεν είναι τόσο ασφαλείς για εμάς όσο νομίζαμε παλιότερα».

«Τώρα πια όταν τα παιδιά βγαίνουν έξω τους υπενθυμίζεται να μην πλησιάζουν πολύ τους άλλους ανθρώπους, να φορούν μάσκα να πλένουν τα χέρια τους και να τα απολυμαίνουν» εξηγεί η δρ. Λούι, «υπάρχει άγχος στην ατμόσφαιρα γύρω τους και τα παιδιά το νιώθουν και αναπόφευκτα αναρωτιούνται αν είναι ασφαλές να επιστρέψουν εκεί έξω». Έτσι οι γονείς έχουν μια νέα περίπλοκη αποστολή: πρέπει να τα διαβεβαιώσουν ότι είναι ασφαλές να είναι μακριά από αυτά και την ίδια στιγμή να τα ενθαρρύνουν να προσέχουν διαρκώς. Και ευτυχώς υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι για να το πετύχουν.

Δώστε τους χώρο να εκφραστούν

Αφήστε τα να εκφράσουν τα συναισθήματα του άγχους και των φόβων τους αλλά μην τα ενισχύετε. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η δική σας στάση θα τους δείξει αν και πόσο πρέπει να ανησυχήσουν. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να σας πούνε ότι θα τους λείψετε και δεν θέλουν να πάνε σχολείο. Παραμείνετε ήρεμοι και θετικοί και πείτε τους ότι και εσάς θα σας λείψουν αλλά ότι χαίρεστε που θα ξαναβρούν τους φίλους τους και θα ξαναπάνε σχολείο.

Απαντήστε στις ερωτήσεις τους

Αφενός θα διώξει το φόβο του αγνώστου αφετέρου θα δείξει ότι υπάρχουν τρόποι να διαχειριστείτε μαζί την κατάσταση.

Βοηθήστε τα να σκεφτούν και να νιώσουν θετικά

Ειδικά για τα μικρά παιδιά είναι σημαντικό να ξέρουν τι θα κάνετε εσείς όσο είστε χωριστά και πως αυτά θα είναι ασφαλή. Οι άγνωστες παράμετροι είναι αφορμές για αβεβαιότητα και φόβο. Εξηγείστε τα πάντα για τη μέρα σας και τη δική τους εστιάζοντας στα θετικά. Στα μικρά παιδιά ένα μικρό αντικείμενο που θα πάρουν μαζί και τους θυμίζει την ασφάλεια του σπιτιού και των γονιών δρα παρηγορητικά.

Αποχωριστείτε Σταδιακά

Ειδικά στα μικρά παιδιά που αναπτύσσουν άγχος αποχωρισμού, η σταδιακή αύξηση της απόστασης και της αυτονομίας τους τα βοηθά ιδιαίτερα. Μπορεί να ξεκινά με το να παίξουν στο δωμάτιο τους ενώ εσείς κάνετε δουλειές αλλού, ή να μείνουν με κάποιον άλλο για ένα βράδυ που οι γονείς θα βγουν.

Ξαναβρείτε τη ρουτίνα του σχολείου

Η ρουτίνα και το προβλεπόμενο επαναλαμβανόμενο πρόγραμμα προσφέρει στα παιδιά την αίσθηση της ασφάλειας, αφού ξέρουν τι να περιμένουν και η επανάληψη επιβεβαιώνει ότι όλα θα συνεχίσουν πηγαίνουν καλά. Ξαναβρείτε τη διαδικασία που ακολουθούσατε προ πανδημίας και αν χρειαστεί μιλήστε με τους δασκάλους του ώστε να ξέρετε από πριν πως αυτή θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Δώστε έμφαση στα νέα μέτρα ασφαλείας

Αποφύγετε να υποσχεθείτε στα παιδιά ότι κανείς δεν θα πάθει τίποτα -η ενδεχόμενη διάψευση σας θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα- αλλά επιμείνετε στα μέτρα ασφαλείας. Εξηγείστε γιατί παίρνουμε το κάθε μέτρο και τη έννοια του υπολογισμένου ρίσκου. Παρομοιάστε το με το ποδηλατικό τους κράνος. Κανείς δεν θέλει να μην μάθει ποδήλατο γιατί μπορεί να χτυπήσει αλλά φοράμε κράνος για να μην χτυπήσουμε άσχημα. Αν χρειαστεί να δώσετε μια διαβεβαίωση αυτή μπορεί να είναι ότι το σχολείο και οι μεγάλοι έχουν κάνει ότι μπορούν για να μην είναι το σχολείο επικίνδυνο για τα παιδιά.

Μάθετε τα να περιμένουν αλλαγές

Η καλύτερη προσέγγιση είναι η υπόσχεση πως αυτή τη στιγμή είναι ασφαλές για αυτά να ξαναπάνε σχολείο αλλά πως αν αυτό αλλάξει και υπάρξει ο παραμικρός κίνδυνος θα ξαναγυρίσουν στο μάθημα από το σπίτι και πως θα τα ενημερώσετε αμέσως μόλις το μάθετε.

Ζητήστε βοήθεια από κάποιον επαγγελματία

Συνήθως τα παιδιά που αντιδρούν στον αποχωρισμό τους με τους γονείς πηγαίνοντας σχολείο χρειάζονται μια περίοδο προσαρμογής που μπορεί να διαφέρει από παιδί σε παιδί. Παρόλα αυτά αν έχετε πολύ έντονες αντιδράσεις ή αυτές κρατήσουν για εβδομάδες μπορεί να χρειαστεί η βοήθεια ενός ειδικού, ο οποίος έχει τις γνώσεις και την εμπειρία να βοηθήσει το παιδί μαζί με τους γονείς του, συχνά με πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η αντιμετώπιση του άγχους του αποχωρισμού συνήθως περιλαμβάνει συνεργασία με το παιδί και τους γονείς, σταδιακή ανεξαρτητοποίηση του παιδιού, αλλά και τεχνικές με τις οποίες το παιδί μαθαίνει να ελέγχει τα άγχη του και να καθησυχάζει τον εαυτό του.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο να διαπιστωθεί αν το παιδί αντιδρά στην επιστροφή στο σχολείο γιατί η παραμονή του στο σπίτι το βόλευε λόγω τεμπελιάς, ή αν έχει κοινωνικό άγχος γιατί δεν νιώθει αποδεκτό στο σχολικό περιβάλλον, έχει υποστεί εκφοβισμό ή για παράδειγμα λόγω γνωστών ή άγνωστων μαθησιακών δυσκολιών η εξ αποστάσεων μάθηση του έδινε την δυνατότητα να μπορεί να αποδίδει καλύτερα στα μαθήματα που μπορούσε να κάνει στο δικό του χρόνο.

69 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page