Μια αισθητηριακή προσέγγιση στη ΔΥΣΠΡΑΞΙΑ

• Αξιολόγηση
• Διαφοροδιάγνωση
• Κλινική Παρέμβαση

ΕΝΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Σεμινάριο

Εισηγητής:

Δημήτριος Μυλωνάδης, Ειδικός Εργοθεραπευτής

MScOT, BSc(Hons)OT, PGert(Neurosciences), PGDip(Anthropology), Fellow of the Royal Society of Medicine, UK

Πιστοποιημένος θεραπευτής στον τομέα της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης (S.I.)

 

Ειδικά προσκεκλημένη ομιλήτρια

Καραντανά Ελένη , Αναπτυξιακός Παιδίατρος
 

Θεματολογία & δομή βιωματικού σεμιναρίου:

 

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος ειδικός εργοθεραπευτής Δημήτριος Μυλωνάδης, MSc OT, BSc (Hons) OT, PGCert (Neurosciences), PGDip (Anthropology) από το Ηνωμένο Βασίλειο, παρουσιάζει σε συνεργασία με το Κέντρο speLL ένα πρωτοποριακό 3μερο πρακτικό σεμινάριο.

 

Πρόκειται για ένα βιωματικό σεμινάριο στο οποίο θα παρουσιαστεί η δυσπραξία (διαταραχή Πράξης) μέσα από τη θεωρία και τις κλινικές της προεκτάσεις τόσο στην αξιολόγηση όσο και στην παρέμβαση. Η σύνθετη διαταραχή της Πράξης (Δυσπραξία) θα αναλυθεί μέσα από το πρίσμα της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης. Σε αυτό το πρακτικό σεμινάριο θα έχετε την ευκαιρία να καλύψετε το θεωρητικό και νευροανατομικό πλαίσιο της Δυσπραξίας με ένα δυναμικό τρόπο, να παρακολουθήσετε και να συμμετέχετε βιωματικά στην αξιολόγηση και παρέμβαση με την παρουσία πραγματικών περιστατικών σε αίθουσα Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης.

 

Ο ομιλητής με άμεσο και δυναμικό τρόπο θα αναλύσει το θεωρητικό υπόβαθρο των διαταραχών Πράξης και θα φωτίσει τα στοιχεία που οδηγούν στην διάγνωση αυτής της σύνθετης διαταραχής. Η προσέγγιση στην παρέμβαση και η στοχοθεσία θα διαμορφωθούν βάσει της θεωρίας πρακτικά υπό την εξειδικευμένη εποπτεία του ομιλητή.

 

Οι επιμορφούμενοι θα έρθουν σε επαφή με τα θεωρητικά κριτήρια και τα κλινικά χαρακτηριστικά  που θα τους επιτρέπουν στο μέλλον να φτάνουν σε μια ασφαλή διάγνωση διαταραχών της Πράξης. Επίσης, θα αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια για διαφοροδιάγνωση σε περιστατικά που υπάρχει συννοσυρότητα με άλλες νευροαναπτυξιακές διαταραχές (Αυτισμός, ΔΕΠ-Υ, νοητική υστέρηση κ.τ.λ.). Επιπλέον, θα μπορέσουν να κατανοήσουν πώς συνδέεται η Πράξη με τη συνολική ανάπτυξη των παιδιών.

 

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν και να αλληλεπιδράσουν κλινικά με περιστατικά που παρουσιάζουν στοιχεία δυσπραξίας με ή χωρίς την παρουσία άλλης νευροαναπτυξιακής διαταραχής. Μέσα από την hands-on ανάλυση των περιστατικών και με την δυναμική καθοδήγηση του ομιλητή, οι επιμορφούμενοι θα εξοικειωθούν με όλα τα στάδια της διαδικασίας της παρέμβασης (κατάρτιση θεραπευτικού προγράμματος, στοχοθεσία, υλοποίηση, οδηγίες / συστάσεις).

Προκειμένου να μεταδοθεί η γνώση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σεμινάριο θα συμπεριλάβει:
 

 • Παρουσιάσεις από τον ομιλητή

 • Αξιολόγηση και παρέμβαση σε πραγματικά περιστατικά που θα βρίσκονται στο χώρο

 • Παρουσιάσεις από τους συμμετέχοντες

 • Ομαδική εργασία και συζήτηση/ ομαδική εποπτεία

 • Πρακτικές εφαρμογές για το σπίτι και το σχολείο
   

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας θα καλυφθεί το θεωρητικό πλαίσιο και τις επόμενες δύο ημέρες η εκπαίδευση θα γίνει σε αίθουσα Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης προκειμένου να καλυφθεί δυναμικά το πρακτικό κομμάτι της διάγνωσης / κλινικών παρατηρήσεων και στοχοθεσίας / παρέμβασης.

Η καινοτόμος δομή του σεμιναρίου θα εξασφαλίσει στους επιμορφούμενους όλα τα θεωρητικά και κλινικά εργαλεία προκειμένου να οδηγούνται σε κλινικές αποφάσεις που βασίζονται στη θεωρία και στο σχεδιασμό επιστημονικά τεκμηριωμένων θεραπευτικών προγραμμάτων για τα παιδιά με δυσπραξία ή στοιχεία διαταραχής Πράξης.

Η ειδικά προσκεκλημένη Αναπτυξιακός Παιδίατρος Ελένη Καραντανά θα προσφέρει την οπτική και συμβολή της δικής της ειδικότητας στο κομμάτι της αξιολόγησης περιστατικών με δυσπραξία.


Στόχοι βιωματικού σεμιναρίου: 


Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου οι επιμορφούμενοι θα είναι σε θέση να:
 

 • Αναγνωρίζουν τα βασικά στοιχεία της Πράξης σε ό,τι αφορά τον Ιδεασμό, τον Κινητικό Προγραμματισμό και την Εκτέλεση.

 • Κατανοούν τους νευρο-ανατομικούς συσχετισμούς της Πράξης

 • Τοποθετήσουν την Πράξη μέσα στο πλαίσιο της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης και των σύγχρονων νευροεπιστημών

 • Αξιολογήσουν τα ελλείμματα στην Πράξη σε παιδιά που παρουσιάζουν διάφορες νευροαναπτυξιακές διαταραχές (Αυτισμός, ΔΕΠ-Υ κ.τ.λ.).

 • Σχεδιάζουν και να οργανώνουν αποτελεσματικά θεραπευτικά προγράμματα βασισμένα στη σύγχρονη έρευνα

 • Επικοινωνούν με μεταδοτικό τρόπο τις κλινικές τους αποφάσεις σε γονείς και άλλους ειδικούς

 • Βελτιώσουν τις κλινικές τους δεξιότητες στους τομείς της αξιολόγησης και της παρέμβασης

 

Το βιωματικό σεμινάριο απευθύνεται σε:

 

Επαγγελματίες και φοιτητές Εργοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Φυσιοθεραπευτές, Ψυχολόγους και Ειδικούς Παιδαγωγούς που έχουν κλινικό / ερευνητικό ενδιαφέρον και δουλεύουν με παιδιά και εφήβους που παρουσιάζουν στοιχεία δυσπραξίας ή διαταραχή Πράξης μεμονωμένα ή με συνοδή νευροαναπτυξιακή διαταραχή, π.χ. αυτισμό, ΔΕΠΥ. Επίσης το σεμινάριο μπορούν να παρακολουθήσουν γονείς και κάθε ενδιαφερόμενος.

 

Δίδακτρα - Εγγραφές: 

 

Εκδηλώστε το ενδιαφέρον σας, συμπληρώνοντας την αίτηση συμμετοχής, για να ενημερωθείτε σχετικά. Τους όρους και τη διαδικασία εγγραφής και κατοχύρωσης της θέσης σας μπορείτε να τους βρείτε στο site μας www.spell.gr ή να ζητήσετε να σας τους αποστείλουμε ηλεκτρονικά. Για οποιεσδήποτε πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στα 210 – 6772964 και info@spell.gr

 

 • Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις κατοχυρώσεις συμμετοχών.

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ: 20

ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ: 12

 

Χώρος και χρόνος διεξαγωγής:

 

Ο χώρος της πρώτης μέρας θα ανακοινωθεί κοντά στην ημερομηνία διεξαγωγής. Η 2η και 3η μέρα θα διεξαχθούν στην Αίθουσα Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης του Κέντρου Λόγου, Ομιλίας και Μάθησης speLL (Αγγέλου Σικελιανού 4, Νέο Ψυχικό, 11525).

Οι 3 ημέρες του σεμιναρίου θα έχουν ένα ενδεικτικό ωράριο 09:00 – 17:00. Το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί κοντά στην ημερομηνία διεξαγωγής.

 

Στα δίδακτρα συμπεριλαμβάνονται: 

 

 • προτεινόμενη βιβλιογραφία για προετοιμασία πριν την παρακολούθηση

 • παρακολούθηση σεμιναρίου 3 ημερών

 • υλικό σε έντυπη μορφή

 • βεβαίωση παρακολούθησης με πιστοποιημένες ώρες από τον ομιλητή και την κλινική του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και από το speLL

 • καφές και ελαφρύ γεύμα στα διαλείμματα

4-6 Δεκεμβρίου 2020 Αθήνα

© 2019 by 16Reasons, ALL RIGHTS RESERVED by speLL

 • Black Facebook Icon
 • Black Twitter Icon
 • Black Instagram Icon