top of page
ΧΝΑΡΗ.jpg

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Αλίκη Χνάρη είναι ψυχολόγος και κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Εισήχθη τρίτη στο τμήμα ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου στην Αθήνα, από το οποίο αποφοίτησε το 2018. Κατά την διάρκεια των σπουδών της παρακολούθησε μαθήματα σχετικά με την αναπτυξιακή και κλινική ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Paris 8 Vincennes-Saint Denis του Παρισιού, μέσω προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών. Επίσης, έλαβε υποτροφία για τη πραγματοποίηση μαθημάτων με στόχο τη πιστοποίηση με τίτλο «Professional English in psychology» από το University of Greenwich. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, στο πρόγραμμα με τίτλο «Ψυχική Υγεία και Ψυχιατρική Παιδιών και Εφήβων». Παράλληλα, ξεκίνησε την πολυετή εκπαίδευση στην ψυχανάλυση, στον Ψυχαναλυτικό Σύλλογο Freud Lacan.

Έχει εργαστεί ως ασκούμενη ψυχολόγος στο Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής της Αθήνας και στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και ως ψυχολόγος σε κέντρα ειδικών θεραπειών με παιδιά και εφήβους. Διαθέτει εμπειρία στην συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία εφήβων και ενηλίκων και στην ατομική ψυχοθεραπεία και θεραπεία μέσω του παιχνιδιού με τα παιδιά (προσχολικής και σχολικής ηλικίας τόσο τυπικής ανάπτυξης όσο και με νευροαναπτυξιακές διαταραχές). Ακόμη, συνεργάζεται με διαδικτυακή πλατφόρμα όπου πραγματοποιεί συνεδρίες με Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε δύο ερευνητικά έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο με συμμετοχή 13 ευρωπαϊκών χωρών με τίτλο "DARE – Dialogue about Radicalisation and Equality" και το δεύτερο με τίτλο "MYPLACE: Memory, Youth, Political Legacy and Civil Engagement" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο οποίο συμμετείχαν 14 χώρες με συντονιστή το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Στο πλαίσιο της διπλωματικής της εργασίας, έχει δημοσιεύσει την παρακάτω έρευνα:

Χνάρη Α. Διερεύνηση της Σχέσης των Χαρακτηριστικών Προσωπικότητας με τα Καταθλιπτικά Συμπτώματα στους Εφήβους: μια Συγχρονική Μελέτη. Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Ιατρικής. Πέργαμος, Εθνικό και

Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2023)

https://pergamos.lib.uoa.gr/uoa/dl/frontend/el/browse/3330862


Υποστηρίζοντας τη δια βίου ψυχαναλυτική και επαγγελματική κατάρτιση, αναφέρονται κάποια σεμινάρια / συνέδρια που έχει παρακολουθήσει:
 

  • 2024: Σεμινάριο 28,29 και 30 Ιουνίου, με ομιλήτρια την Isabelle Morin, ψυχαναλύτρια στη Bordeaux και μέλος του ψυχαναλυτικού συλλόγου "Le pari de Lacan". Ο τίτλος του εργαστηρίου «Η εν αγνοία γνώση που γνωρίζει, το ασυνείδητο». Σε συνεργασία με τον ψυχαναλυτικό σύλλογο Freud Lacan, Αθήνα.

  • 2024: Ημερίδα με τίτλο «Journée sur la passe», με ομιλητές τους Laure Thibaudeau, Chantal Thirion-Delabre και Marc Lescanne, 11 Μαΐου 2024, σε συνεργασία με τον ψυχαναλυτικό σύλλογο Freud Lacan.

  • 2023: Σεμινάριο 30 Ιουνίου, 1-2 Ιουλίου, στην Αθήνα, με ομιλήτρια τη ψυχαναλύτρια Fabienne Guillen, μέλος του ψυχαναλυτικού συλλόγου “Le Pari de Lacan” στην Τουλούζη. Ο τίτλος της ομιλίας «Η αποκατάσταση του συμπτώματος» και το εργαστήριο με θέμα «Από το σύμπτωμα στο sinthome: συνέπειες στην κατεύθυνση της θεραπείας».

  • 2021: 3ο Διεθνές Συνέδριο Ψυχανάλυση & Ομάδα - Συγκρουσιακότητα και αλλαγή στις ομάδες και στους θεσμούς, 15 - 17 Οκτωβρίου 2021 στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Αθήνα.

  • 2020: 28ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής, Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, 29 Οκτωβρίου- 1 Νοεμβρίου.

  • 2017: Συμμετοχή ως μέλος της ομάδας υποστήριξης των εργασιών με θέμα «Πρακτική άσκηση στην Ψυχολογία: Συνδέοντας το Πανεπιστήμιο με την κοινότητα». Πάντειο Πανεπιστήμιο, 17 Δεκεμβρίου 2017, Αθήνα.

  • 2017: Συμμετοχή στις εργασίες της επιστημονικής ημερίδας «Serge Moscovici: η διδασκαλία και το έργο του», που διοργάνωσε στις 31 Οκτωβρίου 2017 το Εργαστήριο Κοινωνικής και Πειραματικής Ψυχολογίας του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου υπό την αιγίδα του REMOSCO (Διεθνές Δίκτυο Serge Moscovici, FMSH, Paris)

  • 2016: Ημερίδα υπό την διοργάνωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, κέντρο για την υποστήριξη, την εκπαίδευση και την έρευνα στην ψυχοκοινωνική ογκολογία ( ΚΕ.Υ.Ε.Ε.Ψ.Ο) με θέμα «Ο καρκίνος πέρα από το σωματικό πάθος», Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών

  • 2016: Ψυχαναλυτικό σεμινάριο, Παρίσι (séminaires psychanalytiques de Paris, Allée de Croisilles Saint Laurent la Gâtine, soussignée de P. Juving) με θέμα «La psychose est une maladie du narcissisme» (Η ψύχωση είναι μια ασθένεια του ναρκισσισμού) D. Mion, Juin, Paris, France.

  • 2016: Δεύτερη ημερίδα Θετικής Ψυχολογίας με θέμα « Κροίσοι στην Κρίση: Η δύναμη των Θετικών Συναισθημάτων στην Ψυχολογική Ευεξία» που διοργάνωσε ο Κλάδος Θετικής Ψυχολογίας της ΕΛΨΕ σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα σπουδών Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και την Ελληνική Εταιρεία Θετικής Ψυχολογίας(Ε.Ε.ΘΕ.ΨΥ.) Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2016, Αθήνα.

  • 2015: XIV Συμπόσιο της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας με θέμα «Ναρκισσισμός: 100 χρόνια μετά», 27-29 Μαρτίου 2015, Αθήνα

  • 2014: Διεθνές συνέδριο με θέμα «Το σώμα σε κρίση στον ψυχαναλυτικό και τον ιατρικό λόγο» που πραγματοποιήθηκε στις 7, 8 και 10 Νοεμβρίου 2014 στην Αθήνα, από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Paris 7 Diderot της Γαλλίας.

  • 2014: Σεμινάριο Ψυχοπαθολογίας με θέμα «Κατάθλιψη: βασικά χαρακτηριστικά, κατηγορίες-υποκατηγορίες, θεραπευτικές παρεμβάσεις» του Κέντρου «περί Ψυχής», 9 Νοεμβρίου 2014, Αθήνα.

  • 2013: Σεμινάριο του κέντρου ημέρας για το παιδί «Λιθαράκι» με την ομιλήτρια Patricia Dahan, ψυχαναλύτρια στη Γαλλία, με θέμα «Ποια είναι η επιθυμία των γονιών για τα παιδιά τους;» Σεπτέμβριος, Αθήνα, Ελλάδα

 

bottom of page