top of page
A Boy and His Tablet Device

ΤΗΛΕΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ερωτήματα για τη διεξαγωγή και έκβαση της τηλεθεραπείας

 

Είναι η τηλεθεραπεία το ίδιο αποτελεσματική με την κανονική θεραπεία;

 

Υπάρχει ένας μύθος στους κύκλους των ειδικών θεραπειών ότι η τηλεθεραπεία είναι κατώτερης ποιότητας από την δια ζώσης θεραπεία. Αυτό όμως δεν είναι αληθές. Στην Αμερική χρησιμοποιείται από το 1990 και θεωρείται ένας αποτελεσματικός τρόπος θεραπευτικών υπηρεσιών με αποδείξεις από ακαδημαϊκές έρευνες και μελέτες (Mayo Clinic, ASHA, Kent State University).

 

 

Είναι η τηλεθεραπεία δύσκολη στην εφαρμογή; Τι θα χρειαστεί;

 

Υπάρχει ένας ακόμη μύθος σχετικά με το πόσο δύσκολη είναι η εφαρμογή της τηλεθεραπείας τεχνικά. Ο μύθος αυτός δεν ευσταθεί ακόμη και για οικογένειες που δεν είναι τεχνολογικά προηγμένες ή εξοικειωμένες. Ενώ η τεχνολογία είναι πολύ προηγμένη, η εγκατάσταση και η χρήση αυτής της τεχνολογίας είναι αρκετά εύκολη και απλή. Θα λάβετε από εμάς πλήρεις οδηγίες και είμαστε στη διάθεσή σας αν θέλετε βοήθεια από το τηλέφωνο όσο ακολουθείτε τα βήματα της εγκατάστασης. Θα χρειαστείτε έναν υπολογιστή ή τάμπλετ, αν και ο υπολογιστής είναι το ενδεδειγμένο μέσο. Σημαντικό είναι να υπάρχει παροχή σύνδεσης ίντερνετ με καλώδιο (LAN) ή δυνατό και σταθερό wifi.

 

Ποιο είναι το κατάλληλο περιβάλλον τηλεδιάσκεψης;

 

Για την παροχή τηλε-πρακτικής υψηλής ποιότητας (π.χ. online λογοθεραπεία), το περιβάλλον τόσο του θεραπευτή όσο και του παιδιού πρέπει να ελεγχθούν ως προς:

  • το φως να μην είναι χαμηλό και δεν φαίνονται τα πρόσωπα καλά

  • τους περισπασμούς όπως αδέλφια, κατοικίδια, μουσική, τηλεόραση

  • το επίπεδο θορύβου να είναι χαμηλό για να μην επηρεάζεται ο ήχος, π.χ. να μην παίζει τηλεόραση στο δωμάτιο, να μην μιλάει ο γονιός ταυτόχρονα με το παιδί

  • την άνεση ώστε το παιδί να μην κουραστεί όταν θα κάθεται μπροστά στην οθόνη

  • και την ασφάλεια με την παρουσία του ενήλικα ιδίως στα μικρά παιδιά ώστε να μην προκληθεί κάποιο ατύχημα

Όλα αυτά θα πρέπει να αξιολογούνται και να τροποποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες πριν από την έναρξη μιας συνεδρίας.

Ποιος είναι ο ρόλος του ενήλικα;

 

Τα μικρά παιδιά που θα κάνουν θεραπείες από το σπίτι ίσως χρειαστούν την εποπτεία των γονέων τους, ειδικά στην αρχή του προγράμματος. Ο γονέας μπορεί να χρειαστεί να διδάξει στο παιδί τις βασικές δεξιότητες πληροφορικής που απαιτούνται για την τηλεπαρακολούθηση της συνεδρίας και να βοηθήσει το παιδί να προετοιμαστεί για τις συνεδρίες του. Ο ενήλικας μπορεί:

  1. να συνοδεύσει το παιδί προς και από το χώρο όπου γίνονται οι συνεδρίες τηλεθεραπείας

  2. να κάνει την εγκατάσταση του εξοπλισμού και της σύνδεσης για τις συνεδρίες

  3. να αντιμετωπίσει προβλήματα που μπορεί να προκύψουν με τη σύνδεση, με τη χρήση βοηθητικών υλικών και με την εκτέλεση των οδηγιών και των δραστηριοτήτων

  4. να ελέγξει τη συμπεριφορά του παιδιού όπως απαιτείται ανά περίπτωση. Η διαχείριση της συμπεριφοράς του παιδιού θα πρέπει να γίνεται με τον ίδιο τρόπο που θα γινόταν και μέσα σε μια κανονική συνεδρία. Οι ενήλικες που είναι μαζί με το παιδί θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες του θεραπευτή για να προλάβουν προβλήματα συμπεριφοράς και να χειριστούν ανατρεπτικές συμπεριφορές.

  5. να έχει συγκεντρώσει για το παιδί όλα τα υλικά που θα χρειαστούν για τη συνεδρία από πριν σύμφωνα με τις οδηγίες του θεραπευτή

  6. να ενημερώνει τον θεραπευτή για τυχόν αλλαγές στη διάθεση, τη συνεργασία και την πορεία του παιδιού

  7. να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο (βοηθού θεραπείας) για θεραπείες όπως η εργοθεραπεία ή για παιδιά που έχουν σημαντικές δυσκολίες στην αυτονόμησή τους στο πλαίσιο των τηλεθεραπειών

  8. να επικοινωνεί με τους θεραπευτές ή με την υπεύθυνη προγράμματος σχετικά με τον προγραμματισμό και τις αλλαγές.

 

Ποιος είναι ο ρόλος της τεχνολογίας;

 

Η τεχνολογία είναι μόνο το εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να κάνουμε τη θεραπεία. Η επιτυχία της τηλεθεραπείας εξαρτάται στο μεγαλύτερο βαθμό από την ποιότητα της θεραπείας και τις δεξιότητες του θεραπευτή και όχι από την τεχνολογία που χρησιμοποιείται. Ατυχίες με την τεχνολογία μπορεί να είναι αναπόφευκτες, αλλά δεν ακυρώνουν την τηλεθεραπεία συνολικά, μπορεί μόνο να οδηγήσουν σε μετάθεση της μέρας και ώρας της συνεδρίας.

Πώς μπορώ να αξιολογήσω την ποιότητα βίντεο/ήχου:

  • Κακή = η μετάδοση του ήχου/βίντεο είναι με καθυστέρηση και η εικόνα έχει πολλά πίξελ/παγώνει – η θεραπεία μπορεί να μην είναι εφικτή

  • Μέτρια = η μετάδοση του ήχου/βίντεο είναι με ελάχιστη καθυστέρηση και η εικόνα/βίντεο εμφανίζει πίξελ αραιά

  • Καλή = η εικόνα φαίνεται όπως και όταν βλέπουμε τον άλλο από κοντά χωρίς πίξελ ή σημαντικές καθυστερήσεις

 

Από τι εξαρτάται η επιτυχία της τηλεθεραπείας;

 

Η επιτυχία στην τηλεθεραπεία περιλαμβάνει αυτά που συμβαίνουν κατά την τηλεσυνεδρία και όλα αυτά που συμβαίνουν τον υπόλοιπο χρόνο (για τον οποίο οι γονείς δεν επιβαρύνονται οικονομικά). Οι θεραπευτές χρειάζεται να επενδύσουν επιπλέον χρόνο και οργάνωση υλικού προκειμένου να πετύχουν θετικά αποτελέσματα για τα παιδιά μέσω της τηλεθεραπείας. Σημαντικό μέρος της επιτυχίας αναλαμβάνουν και οι γονείς που όπως και στις συνεδρίες στο Κέντρο υποστηρίζουν το παιδί και συνεχίζουν την εξάσκηση στο σπίτι.

 

Ποιο είναι το κέρδος των οικογενειών από την εφαρμογή της τηλεθεραπείας;

  • Εμπλοκή και διάδραση: Με τη χρήση νέων διασκεδαστικών εφαρμογών και ψηφιακών εκδόσεων υλικού που τα παιδιά ήδη γνωρίζουν, η τηλεθεραπεία είναι εξαιρετικά φιλική προς το παιδί. Τα σημερινά παιδιά είναι άνετα με τους υπολογιστές και αγαπούν τις δραστηριότητες που βασίζονται στο παιχνίδι, όπως οι αλληλεπιδράσεις βίντεο και η ψηφιακή μάθηση. Σε αυτό τον ταχέως αναπτυσσόμενο τεχνολογικό κόσμο μας, οι ψηφιακές διαστάσεις της online θεραπείας έχουν γίνει πολύ φυσικές και σχεδόν αναμενόμενες.

  • Συνέπεια: οικογένεια και θεραπευτές ωφελούνται σε σχέση με τον χρόνο και τις μετακινήσεις. Τα παιδιά συμμετέχουν στις θεραπείες με μεγαλύτερη συνέπεια επίσης.

  • Χαλαρότερη επαφή: Για τα ντροπαλά και πιο επιφυλακτικά παιδιά, η τηλεθεραπεία είναι λιγότερο «φοβιστική» από την παραδοσιακή θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο.

  • Παρακολούθηση γονέων: Η τηλεθεραπεία παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης της συνεδρίας σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας στους γονείς να βλέπουν την πρόοδό του παιδιού αλλά και τις δυσκολίες του καλύτερα.

 

Σκοπός μας είναι το παιδί να νιώθει ότι ωφελείται και ταυτόχρονα περνάει όμορφα και με αυτόν τον τρόπο θεραπείας. Οι τηλεθεραπείες δεν είναι μια λύση ανάγκης, αλλά ένας εναλλακτικός τρόπος συνέχισης του θεραπευτικού προγράμματος όταν η φυσική παρουσία δεν είναι εφικτή.

Μάθετε περισσότερα για την τηλεθεραπεία από τους έγκριτους διεθνείς ιστότοπους λογοθεραπευτών και εργοθεραπευτών American Speech Language Hearing Association και American Occupational Therapy Association

 

bottom of page