top of page
Αναζήτηση

Πώς να ενισχύσετε τις γλωσσικές δεξιότητες του παιδιού σας στις διακοπές των Χριστουγέννων


christmas language activities





Και να που είμαστε πάλι λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων! Εμείς οι ενήλικες τρέχουμε να προλάβουμε όλες τις υποχρεώσεις πριν κλείσει ο χρόνος και να ετοιμαστούμε για τα οικογενειακά γεύματα και τους εορτασμούς. Τα παιδιά από την άλλη είναι παραπάνω από ενθουσιασμένα και παντελώς έτοιμα για τις σχολικές διακοπές.

Μέσα σε όλα αυτά κάποιοι γονείς πρέπει να ακολουθήσουν και τις οδηγίες που τους έχει δώσει ο λογοθεραπευτής του παιδιού τους. Ορισμένες οικογένειες καταφέρνουν να διατηρήσουν τη ρουτίνα της καθημερινότητας του υπόλοιπου χρόνου και στις γιορτές, βρίσκοντας τα πέντε λεπτά που χρειάζονται για την εξάσκηση. Ωστόσο, για πολλές οικογένειες αυτό δεν συμβαίνει. Έτσι, πολλοί είναι οι γονείς που επιστρέφουν από τις διακοπές και αισθάνονται πολύ ένοχοι που «δεν έχουν κάνει καμία εξάσκηση». Λοιπόν αυτό το άρθρο έχει σκοπό να σας καθησυχάσει αν δεν θα προλάβετε ή θα ξεχάσετε να πάρετε μαζί τις εικόνες, τις λέξεις και το υλικό που σας έδωσε η λογοθεραπεύτρια του παιδιού σας. Ίσως τελικά να μην είναι πολύ κακό να πείτε όχι στην εργασία της λογοθεραπείας για τις διακοπές των Χριστουγέννων! Επιτρέψτε μου να εξηγήσω γιατί.

Αυτή την περίοδο γίνονται πολλά και συναρπαστικά πράγματα που συμβαίνουν μόνο μία φορά το χρόνο. Αυτό μας δίνει πολλές ευκαιρίες για βιωματική μάθηση και γλωσσική έκφραση. Ας δούμε κάποιες από αυτές.

* Το χριστουγεννιάτικο δέντρο: Αν έχετε πάρε φυσικό δέντρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεξιλόγιο όπως βαρύ, ψηλό και κοντό, μυτερό κ.α.. Εάν έχετε ένα ψεύτικο δέντρο, μπορείτε να μιλήσετε για τη διαδικασία του ανοίγματος του κουτιού, την καταμέτρηση των κλαδιών και το στήσιμο του δέντρου. Έπειτα, υπάρχουν όλα αυτά τα πανέμορφα πράγματα για να το διακοσμήσετε με μπάλες, στολίδια, φώτα, αστέρια κλπ. Μαζί με το παιδί μπορείτε να τα περιγράφετε καθώς το παιδί τα πιάνει και τα βλέπει από κοντά. Μπορείτε ακόμα να ενισχύσετε αυτό το λεξιλόγιο καθόλη τη διάρκεια των διακοπών που το δέντρο στολίζει το σαλόνι σας και φυσικά όταν το μαζεύετε. Το παιδί μπορεί επίσης να ακολουθήσει εντολές αλλά και να δώσει οδηγίες χρησιμοποιώντας έννοιες του χώρου και επιρρήματα.

* Χριστουγεννιάτικες ταινίες και βιβλία: Και πάλι αυτές είναι άριστες ευκαιρίες για την εξάσκηση του λεξιλογίου των Χριστουγέννων (τα ξωτικά, τους τάρανδους κλπ.) Μπορείτε επίσης να ενθαρρύνετε το παιδί σας να επαναλάβει την ιστορία που άκουσε ή να μιλήσει για τα αγαπημένα του μέρη. Αν δεν θέλει ή του είναι δύσκολο μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις στο παιδί και να κάνετε την ιστορία σε παντομίμα.

* Χειμερινοί περίπατοι: Στις γιορτές οι βόλτες είναι κάτι που τα παιδιά περιμένουν με μεγάλη χαρά αφού όλα έξω είναι στολισμένα. Μιλήστε για τα δέντρα, τα φώτα, τη φύση, τον καιρό κτλ. Κάνει κρύο; Tι φοράνε τα παιδιά; Πώς είναι στολισμένη η πόλη; Και αν είστε τυχεροί ίσως να βρείτε και χιόνι που προσφέρει ακόμα περισσότερες ευκαιρίες για να μάθετε νέες λέξεις!

* Διδασκαλία άρνησης: «Μη σκαρφαλώνεις το δέντρο! Δεν τρώγονται τα στολίδια! Μην ανοίξεις τα δώρα του αδερφού σου!» Είμαι σίγουρη ότι θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες!

* Χριστουγεννιάτικα τραγούδια: Τα τραγούδια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε στο παιδί νέες λέξεις και να κάνει προτάσεις με ομοιοκαταληξία. Ταυτόχρονα δουλεύετε τις δεξιότητες μνήμης του παιδιού.

* Φωτογραφίες: Όλοι βγάζουμε πολλές φωτογραφίες ειδικά τα Χριστούγεννα. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να μιλήσετε για το τι συνέβη, να επεκτείνετε τις προτάσεις του παιδιού και να βάλετε γεγονότα σε χρονική αλληλουχίας. Είναι πραγματικά πολύ εύκολο γιατί τις έχετε όλες στο κινητό σας! Μπορεί επίσης να είναι ακόμη πιο διασκεδαστικό αν αφήσετε τα παιδιά σας να τραβήξουν μερικές φωτογραφίες. Τα παιδιά έχουν τον τρόπο να βρίσκουν συναρπαστικά, διαφορετικά πράγματα γύρω τους και μπορούν μετά να τα εντοπίζουν στις φωτογραφίες τους. Ψάξτε για πράγματα που έχουν τον ήχο που το παιδί μαθαίνει στη λογοθεραπεία και μετά χρησιμοποιήστε τις φωτογραφίες για περισσότερη εξάσκηση και επανάληψη.

* Κοινωνικές δεξιότητες: Τα Χριστούγεννα είναι γεμάτα ευκαιρίες για την εξάσκηση κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και δεξιοτήτων. Μαθαίνουμε το παιδί να λέει ευχαριστώ για ένα δώρο που ίσως δεν του αρέσει, να σκέφτεται τους άλλους, να μην παίρνει τα παιχνίδια των άλλων παιδιών ακόμα κι αν του αρέσουν περισσότερο.

Όλες οι παραπάνω ιδέες μπορούν να σας κάνουν να μην νιώθετε ενοχές αν αφήσετε τα φύλλα εργασιών και τις εικόνες στο σπίτι, αρκεί να τις χρησιμοποιήσετε! Με όλα αυτά θα έχετε ήδη κάνει πολλά για να διδάξετε στα παιδιά σας νέες δεξιότητες και να ενισχύσετε τη γλωσσική τους έκφρασή. Πάνω απ' όλα απολαύστε το χρόνο σας με την οικογένεια και τους φίλους σας και έχετε υπέροχες διακοπές!

22 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page